PETER CLASEN – ANDERLECHT (LP)

Artiest info
 
facebook
Label: NevenMusic

Peter Clasen is een Oostendenaar die in de jaren ’80 naar Brussel verhuisde waar hij ging drummen in de postpunkgroep ’10 Kleine Snobs’. Zijn interesse voor elektromuziek leidde tot de oprichting van zijn eigen muzikale project ‘Neven’ waarmee hij tien albums opnam. In de herfst van 2019 dook zijn naam hier ook op als lid van het jazz- en loungemuziek spelende duo ‘The Library Sisters’, samen met zangeres en violiste Marlies Opsomer.

Doorheen de jaren bekwaamde Peter Clasen zich in het bespelen van de gitaar en dan vooral op een viersnarige tenorgitaar. Op dat vooral in de jazzmuziek van vorige eeuw gebruikte instrument componeerde hij eigen nummers waarvan hij er nu acht heeft uitgebracht op zijn vinylplaat “Anderlecht”. Dat zijn haast volledig instrumentale gitaarnummers die herinneringen oproepen aan de sixties-gitaargroepen maar ook aan recenter rock- en elektropopwerk van bands als ‘The Ramones’ en/of ‘Kraftwerk’.

Als we de titel van dit album intikken op ‘I-Tunes’ dan krijgen we plots niet minder dan 26 tracks aangeboden, maar de vinylplaat bevat alleen maar de acht eerste tracks van deze lange lijst. De twee eerste nummers bieden wij u graag aan op de bijgaande video’s: eerst krijgt u “Saint Guidon Dub” en daarna kunt u de beentjes losgooien op het swingende “All Clear At Bizet”.

Die uptempo-sound met stevige elektrobeats gaat maar door op de plaat in songs als “Opposite Directions” en “Beat Beat The Clock” waarop enkel de songtitel continu wordt herhaald. Bij een klassiek vinylalbum heb je nog steeds twee kanten. De vier hierboven vermelde titels staan op ‘kant A’ en ook ‘kant B’ bevat vier nummers, te beginnen met “I Could Dance Back To You” waarop een zekere Silke voor de sporadisch opduikende dromerige vocalen zorgt, net als bij de laid back gebrachte slotsong “Are We Dreamers?”.

Daar netjes tussenin horen we ook nog “FarAway Beaches” en “Aumale Soundsystem”, stuk voor stuk nummers die de luisteraars dwangmatig naar de dansvloer zullen lokken om zich helemaal te laten gaan op de catchy beats van al deze tracks. “Anderlecht” is een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar deze dansplaat met dezelfde naam zal volgens ons al heel snel gaan uitdijen naar de hele hoofdstad en naar de rest van Belgenland.

(valsam)